New York

600 Park Avenue

1999-2005 bodde jag i New York som medföljande till min man Olle Wästberg som då var generalkonsul. Jag fick utstå en del kritik för att jag lämnade mitt jobb för att följa med till New York. Det var inget svårt beslut för mig. Jag har sedan slutet av 60-talet varit i New York varje år och hade länge velat bo där.

Vi kom till ett fantastiskt residens på 600 Park Avenue, men det var slitet och märkligt inrett. I allt informationsarbete jag tidigare arbetat med var det viktigt att budskap och omgivning skulle hänga ihop. Jag vägrade alltid att tala om tillgänglighet i lokaler som inte var anpassade. Att lyfta fram svensk design och tala för det på slitna persiska mattor kändes fel. Nyare design saknades också.

Med hjälp av sponsorer och Konstfack lyckades jag omvandla residenset till en arena för svensk design, mat, kultur. Detta arbete finns dokumenterat bl a i böckerna “Sverige i New York” och “Med smak av Sverige”. Liksom i flera artiklar.

Jag genomförde också tillsammans med Svenskt Tenn ett stort arbete där residenset användes som utställning och installation. Det blev ett enormt genomslag med bl a en helsida i New York Times.

iw-ny-workOvan: Vid skrivbordet på 600 Park Avenue.  Fotograf: Catarina Lundgren Åström


Inredning 600 Park Avenue

interior-2Gardin plissering: Bodil Karlsson  Glasvaser: Anne Wåhlström

interior-1 interior-3Soffgrupp: Ann Kraitz  Matta: Åsa Lagerström  Matgrupp: Svenskt Tenn

interiorMatta (röd): Gunilla Lundberg och Bodil Karlsson  Soffgrupp: Ann Kraitz 
Matta (grå): 
Åsa Lagerström

mattaMatta: Gunilla Lundberg och Bodil Karlsson


Bilder ur “Sverige i New York” + “En smak av Sverige”.
Fotograf: Catarina Lundgren Åström

sverigeinewyork-4ensmakavsverige-kokbok-04ensmakavsverige-kokbok-07
sverigeinewyork-05